Plan je bezoek 

Publieksdagen

Op publieksdagen kan je het museum bezoeken zonder afspraak en zonder gids telkens van 14:00 tot 17:00, tenzij anders vermeld.

2024ZaterdagenZondagenAndere dagen
Maart30/03Vrijdag 15/03 (nocturne)
April07/04, 28/04
Mei11/0505/05 (gratis)
Juni02/06 (gratis)
Juli07/07 (gratis)
Augustus04/08 (gratis)
September01/09 (gratis)
Oktober06/10 (gratis)
November03/11
Publieksdagen 2024

Dankzij tussenkomst van de Gemeente Wevelgem kan je op de eerste zondag van de maanden mei tot en met oktober het museum gratis bezoeken. Dat zijn onze gratis publieksdagen.

Het FAS Luchtvaartmuseum is het resultaat van meer dan 30 jaar vrijwilligerswerk. Ook de uitbating berust op vrijwilligers. Dankzij hun belangenloze inzet kan je het museum bezoeken aan een spotprijs. Anderzijds kunnen we geen regelmatige openingsuren aanbieden of komen er dikwijls publieksdagen bij die pas laat aangekondigd worden. Controleer daarom steeds onze Facebook pagina als de meest actuele bron van informatie.

Prijzen

Basistarrief: 5 Euro per persoon

Kortingen:

  • FAS-lid: gratis toegang voor 1 persoon op vertoon van geldige FAS lidkaart
  • Jonger dan 12 jaar: gratis toegang, onder begeleiding van volwassene
  • Gratis publieksdagen: eerste zondag van de maanden mei tem oktober, gratis toegang voor iedereen

Betalen kan ter plaatse cash of met Payconiq.

Groepsbezoek met gids

Onze ervaren gidsen leiden je doorheen alle historische en technische aspecten die het museum te bieden heeft, doorspekt van pittige anekdoten en boeiende weetjes. Desgewenst leggen ze de nadruk op specifieke onderwerpen die jouw groep het meest interesseren. Uiteraard beantwoorden de gidsen graag jouw prangende vragen. Een standaard rondleiding duurt ongeveer 2u.

Geleide bezoeken gebeuren enkel op afspraak. Dat kan tijdens de week of tijdens het weekend. Geleide bezoeken gaan nooit door tijdens de openingsuren van de publieksdagen (zie hierboven).

Vraag je groepsbezoek aan per e-mail naar:

bezoekFASluchtvaartmuseum@gmail.com

Geef in je e-mail mee:

  • Enkele voorkeursdata
  • Gewenst uur van aankomst
  • Aantal bezoekers
  • Jouw contactgegevens

In onderling overleg wordt dan een datum en uur vastgepind.

Prijzen

Inclusief toegang en gids:

  • 1 tot 10 personen: 70 Euro
  • 11 tot 20 personen: 140 Euro
  • Vanaf 21 personen: 7 Euro per persoon extra
  • Maximaal 50 personen per bezoek

Betalen kan ter plaatse cash of met Payconiq. Betaling kan ook per factuur geregeld worden op voorhand.

Cadeaubon

Verras iemand met een waardebon voor een geleid groepsbezoek. Ideaal om er dan een gezellig uitje met familie en vrienden van te maken. De horeca in de omgeving biedt voldoende mogelijkheden om aan het bezoek nog een hapje en een drankje toe te voegen. Maar dat regel je zelf met je horecazaak naar keuze. FAS staat enkel in voor een aangenaam museumbezoek.

Bestel hier je cadeaubon.

Schooluitstap

Het FAS Luchtvaartmuseum is een ideale bestemming voor een uitstap met de klas. De thema’s in het museum sluiten perfect aan op de leerstof op school. Het is een gelegenheid om met de klas buiten de klasmuren te werken rond geschiedenis, erfgoed en/of STEM. De gidsen stemmen de inhoud en de duur van hun rondleiding graag af op de leeftijd van de bezoekers en de thema’s die aan bod moeten komen. Een educatieve bundel zet de leerlingen op een speelse manier aan het werk en helpt de leerkracht om het bezoek voor te bereiden.

Schoolbezoeken gebeuren enkel op afspraak en onder begeleiding van een gids van het museum.

Vraag je schoolbezoek aan per e-mail naar:

bezoekFASluchtvaartmuseum@gmail.com

Geef in je e-mail mee:

  • Enkele voorkeursdata
  • Gewenst uur van aankomst
  • Aantal bezoekers
  • Jouw contactgegevens

In onderling overleg pinnen we dan een datum en uur vast. Verder kunnen we specifieke wensen naar inhoudelijke invulling en duur bespreken.

Prijzen

Inclusief toegang en gids: 5 Euro per leerling, leerkrachten en begeleiders gratis.

Minimum 10 bezoekers per groep.

Educatieve bundel (optioneel): de gewenste bundel wordt je toegestuurd en kan de leerkracht in eigen beheer uitprinten.

Betalen kan ter plaatse cash of met Payconiq. Betaling kan ook per factuur geregeld worden op voorhand.

Subsidie

Het FAS Luchtvaartmuseum is erkend door de Provincie West-Vlaanderen als een “erfgoedbestemming”. Scholen die gelegen zijn in West-Vlaanderen kunnen daarom een subsidie aanvragen die de kosten van een bezoek aan het museum aanzienlijk terugdringen. Alle modaliteiten voor deze subsidie zijn te vinden op de website van de Provincie West-Vlaanderen.

Deze subsidie is ook toegankelijk voor erkende jeugdwerkorganisaties, speelpleinwerkingen en armoedeverenigingen die in West-Vlaanderen gelegen zijn.

Het FAS Luchtvaartmuseum gezien door een 11-jarige (5de leerjaar):

Ontdek FAS Luchtvaartmuseum op Tools4Schools

Suggesties voor thema’s

Thema WO.1

Maak een tussenstop in het FAS Luchtvaartmuseum op weg naar of van de frontstreek in de Westhoek. Ontdek er met de klas hoe het vliegtuig in 4 jaar tijd ontwikkelde van fragiele vliegtuigjes tot volwaardige gevechtsvliegtuigen. Die evolutie illustreert duidelijk hoe een vliegtuig 100 jaar geleden gebouwd werd. Veel van die concepten vormen nog steeds de basis van de vliegtuigen van vandaag. We leren hoe het verloop van de oorlog aanleiding gaf tot de aanleg van tientallen vliegveldjes in de streek en “Flugplatz Bisseghem” was daar eentje van. Vanaf die vliegveldjes in en om Wevelgem vlogen legendarische pioniers hun missies boven de frontstreek. W.O.I was het eerste conflict waarin het luchtwapen een doorslaggevende rol speelde en het vliegveld van Wevelgem speelde daarin een prominente rol.

Op een boogscheut van het museum ligt ook nog het Duitse Menenwald soldatenkerkhof.

Thema WO.2

Het museum belicht uitvoerig de luchtoorlog boven Vlaanderen, vanaf de schemeroorlog in 1939 tot wanneer geallieerde troepen het vliegveld verlaten in 1945. Daartussen werd het vliegveld zowel gebombardeerd als gebruikt door Duitsers en geallieerden. De geschiedenis van de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem reikt over gans Europa en zelfs tot in Hiroshima. De luchthaven maakt in die oorlogsjaren ook een enorme evolutie door, inclusief de aanleg van de eerste betonnen startbaan en de bouw van gebouwen waarvan er enkele nu nog steeds gebruikt worden. Ook de commandobunker waarin het museum is ondergebracht dateert uit die periode.

We staan ook stil bij de zware bombardementen op Kortrijk en de talrijke jonge vliegeniers die omkwamen in de streek of dankzij hulp van de lokale bevolking uit de handen van de bezetter konden blijven.

In die oorlogsjaren ontwikkelde het vliegtuig zich opnieuw razendsnel en ook dat haalt het museum voor het voetlicht. De innovaties in gebruikte materialen, motoren en boordsystemen volgen elkaar in sneltempo op. Op het einde van W.O.II doet de straalmotor haar intrede en dat luidt het straaltijdperk van de luchtvaart in zoals we die vandaag kennen.

Thema STEM

De luchtvaarttechniek is doorspekt van STEM toepassingen. Waarom kan een vliegtuig vliegen ? Welke soorten motoren bestaan er en hoe werken ze ? Hoe kan je in de lucht de weg vinden ? Wat komt er allemaal bij kijken vooraleer een vlucht kan vertrekken. Het zijn maar enkele vragen waarop je in het museum een wetenschappelijk-technisch onderbouwd antwoord kan vinden.

Toegankelijkheid

Rolstoel

Het FAS Luchtvaartmuseum is goed toegankelijk met een lichte rolstoel. Er is één trapje met twee treden die doorgaans geen probleem vormt, noch voor de rolstoelgebruiker als voor personen die met krukken stappen. Desgewenst helpen de museummedewerkers je graag over dit obstakel heen. De doorgangen in het museum zijn breed genoeg voor de passage met een rolstoel en de tentoonstelling valt goed te bekijken vanop zithoogte.

Enkele rolstoelgebruikers in een groep vormen geen probleem. We raden wel aan om de groep dan niet te groot te maken zodat de bezoekers in de rolstoel steeds vooraan bij de gids kunnen blijven terwijl de rest van de groep ook nog op een praktische afstand van de gids staan. Een groot aantal rolstoelgebruikers in één groep raden we af omwille van de kleinschaligheid van onze huisvesting.

Het trapje waarvan sprake kan wel een moeilijkheid zijn voor personen in een (zware) elektrische rolstoel.

Slechtzienden

Het museum is goed toegankelijk voor slechtzienden. Enkele onderdelen van de tentoonstelling maakt gebruik van felle gekleurde lichten die vaak nog waarneembaar zijn voor personen met een grote visuele beperking.

De meerwaarde van de gidsbeurten is des te groter voor dit publiek, uiteraard in de eerste plaats omwille van de auditieve uitleg. Daarenboven halen onze gidsen graag objecten uit de tentoonstelling zodat de bezoekers op basis van hun tastzin een volwaardige beleving van het museum hebben.

Bezoekers met een visuele beperking raden we aan om zich te laten begeleiden tijdens de rondgang in het museum. De doorgangen mogen dan wel breed genoeg zijn voor rolstoelgebruikers, ze kunnen misschien wel ervaring worden als obstakelrijk als je niet de kastjes en tentoongestelde objecten ziet.

Bereikbaarheid

Met wagen of fiets

Adres voor in de GPS: Luchthavenstraat 1 8560 Wevelgem

Gebruik de routeplanner hiernaast. Het museum is ondergebracht in de bunker onder de controletoren, naast het luchthavengebouw. De ingang naar de luchthaven ligt langs de Kortrijkstraat (N8) tussen Hotel Bell-X en VW Garage Top Motors.

Enkele fietsroutes liggen in de buurt en bieden een aantrekkelijk alternatief voor het fietsen langs de N8. Bovendien is er een rechtstreekse verbinding voor fietsers vanaf de Leie tot de Kruiskouter en Moraviestraat, dicht bij de ingang tot de luchthaven.

Het FAS Luchtvaartmuseum is ook een start- en aankomstpunt van de FAS Pilotenroute.

Met De Lijn

Bushalte Hirondelle ligt langs de N8 op 400m wandelen van het FAS Luchtvaartmuseum. Deze halte wordt bediend met Buslijn 40.

  • bushalte 503869 richting Menen
  • bushalte 508869 richting Kortrijk

Gebruik de routeplanner van De Lijn.

Met de trein

De dichtsbijgelegen stations zijn die van Wevelgem en van Kortrijk.

We bevelen aan om het station van Kortrijk te gebruiken aangezien de frequentie van de dienstverlening daar aanzienlijk hoger is dan in Wevelgem. Gebruik de routeplanner van de NMBS.

Buslijn 40 verbindt de stations van Kortrijk en Wevelgem met elkaar. Bushalte Hirondelle ligt daar tussenin.

Met vliegtuig

Een luchtvaartmuseum op een luchthaven kan je uiteraard perfect bereiken met het vliegtuig. De Internationale Luchthaven van Kortrijk-Wevelgem is een Schengen-luchthaven. Zoek je een leuke bestemming voor een uitje met de vliegclub, boek dan een geleid bezoek en plan je vlucht. We zijn flexibel voor aanpassingen wegens weersomstandigheden. Safety first uiteraard !

Bestemming: EBKT / KJK

Raadpleeg AIP Belgium voor je vluchtplanning.

Veel gestelde vragen

Kunnen we een rondleiding boeken voor kleinere groepen (bvb. als koppel) ?

Ja dat kan. Je kan je zelfs individueel laten rondleiden door een gids in het museum. De prijs blijft echter dezelfde als voor een groep tot 10 personen. Zoals veel andere musea hanteren we namelijk een forfait voor de inzet van onze gidsen.

Zijn er in het museum sanitaire voorzieningen?

Neen. In het museum zelf zijn geen sanitaire voorzieningen waarvan de bezoekers gebruik kunnen maken. De sanitaire voorzieningen in het luchthavengebouw zijn wel ter beschikking en liggen op slechts een twintigtal meter van het museum.

Kunnen we in het museum iets eten of drinken?

Neen, er is geen catering in het museum. Er is ook geen picknick ruimte binnen in het museum. Er zijn echter wel tal van horecazaken in de onmiddellijke omgeving. Raadpleeg hun website of Facebook pagina voor actuele openingsuren of neem contact op rechtstreeks met hen voor info en reservaties. FAS komt niet tussen in de regeling tussen bezoekers en de horecazaken. We delen wel met plezier enkele tips:

Maak een website of blog op WordPress.com