Documentatie center

Een schat aan informatie

Het documentatiecenter van FAS beschikt over een rijke collectie luchtvaartboeken, -foto’s en gerelateerde documenten. Alles wordt momenteel geordend en geïnventariseerd met de bedoeling om deze schat aan informatie toegankelijk te maken voor de FAS-leden. De collectie bevat heel wat referentiewerken en sommige daarvan zijn nog moeilijk in de handel te vinden. Ook originele documenten en unieke foto’s die nooit in de reguliere handel circuleerden vonden hun weg naar het FAS-archief. Inhoudelijk streven we naar een gezonde balans tussen technisch en historisch georienteerde werken, met bijzondere aandacht voor de luchtvaartgeschiedenis in de brede regio rond Wevelgem-Moorsele-Kortrijk.

Gulle schenkingen

Deze unieke bibliotheek kwam tot stand dankzij de gulle donaties van verschillende FAS-leden (of hun families). De aanzet hiertoe werd gegeven door de familie van wijlen ere-voorzitter Etienne Vanackere, auteur en historicus die zich met grote toewijding specialiseerde in de geschiedenis van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Zijn levenswerk, na decennialang historisch onderzoek, resulteerde in een uitgebreide collectie boeken, officiële documenten en unieke foto’s. Intussen volgden een aantal FAS-leden zijn voorbeeld en stellen zo hun luchtvaartbibliotheek ter beschikking via FAS. Met grote dankbaarheid ontfermt een team archivarissen/bibliothecarissen binnen FAS zich over deze inmiddels uitgebreide collectie. Voor en door luchtvaartfans !

Ook jouw bib

Ook jij kan toegang krijgen tot deze luchtvaartbibliotheek:

  • Word lid van de vereniging.
  • Maak een afspraak voor het raadplegen van de bib.
  • Kom naar het FAS Luchtvaartmuseum op het afgesproken moment.

Om praktische redenen is het momenteel enkel mogelijk om de stukken ter plaatse te raadplegen. We hebben nog geen uitleendienst georganiseerd.

Inventaris

Op termijn willen we de inventaris ter beschikking stellen via deze site.

Het documentatiecenter is ondergebracht in een afgesloten deel van het FAS Luchtvaartmuseum. De beperkte plaats dwingt er ons toe om af en toe selectief te zijn in wat we bewaren.

De beperkte omvang van de ploeg die het documentatiecenter beheert is een belangrijke beperking in de ontsluiting ervan. Voel je je geroepen om mee te helpen bij het beheer van dit documentatiecenter, laat het ons dan zeker weten.

Maak een website of blog op WordPress.com